اینورتر(کنترل دور موتور) چیست؟
گروهی از تجهیزاتی است که برای ایجاد یک رفتار تعریف شده در دور و وضعیت گردش موتور الکتریکی از آنها استفاده میگردد. اینورتور یا موتور اینورتور با استفاده از یک مدار دیجیتال جریان متناوب به وجود میآورد . در حقیقت یک اینورتور موتور دارای سوئیچهای با سرعت بالائی است که میتوانند در یک ثانیه هزاران بار قطع و وصل شوند. به کمک این سیگنالهای خاموش و روشن میتوان موج الکتریکی به موتور فرستاد و با تغییر میزان این خاموش وروشن شدنها اینورتور میتواند فرکانسهای مختلفی ایجاد کند. اینورتور موتور که گاهی، درایو کن
گروهی از تجهیزاتی است که برای ایجاد یک رفتار تعریف شده در دور و وضعیت گردش موتور الکتریکی از آنها استفاده میگردد. اینورتور یا موتور اینورتور با استفاده از یک مدار دیجیتال جریان متناوب به وجود میآورد . در حقیقت یک اینورتور موتور دارای سوئیچهای با سرعت بالائی است که میتوانند در یک ثانیه هزاران بار قطع و وصل شوند. به کمک این سیگنالهای خاموش و روشن میتوان موج الکتریکی به موتور فرستاد و با تغییر میزان این خاموش وروشن شدنها اینورتور میتواند فرکانسهای مختلفی ایجاد کند. اینورتور موتور که گاهی، درایو کنترل دور یا درایو فرکانس متغیر نیز نامیده میشود کاربرهای فراوان در صنعت دارد.
کنترلر موتور میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک یک موتور را راه اندازی یا متوقف نماید، رو به جلو یا عقب (راست گرد چپ گرد ) حرکت دهد. و یا با سرعت و گشتاور تنظیم شده ای به حرکت در آورده و در مقابل اضافه بار و فالتها محافظت کند. دامنه استفاده از کنترلر موتور بسته به کاربردهای مختلف از مصارف معمول نظیر کامپیوتر، ماشین فاکس، سیستمهای گرمایش و سرمایش تا مصارف صنعتی پیچیده مانند خطوط تولید روباتیک میتواند باشد .
درایو ها در کاربردهای مختلف مانند سیستمهای سرور یا کنترل کننده دور موتور با فیدبک در الکتروموتورهای AC و DC استفاده میگردد. درایوهای دور موتور میتوانند دور موتور را به صورت پیوسته از صفر تا چندین برابر دور نامی تغییر دهند. تنظیم دور موتور در الکتروموتورها علاوه بر کاربردهای فراوان در پروسه های صنعتی ، منجر به صرفه جوئی مصرف انرژی نیز میگردد. علاوه بر آن درایوها در راه اندازی موتور، جریان شروع کار و استارت موتور از شبکه را به میزان زیادی کاهش میدهند. بطوریکه این جریان خیلی کمتر از جریان نامی موتور است.
درایوها میتوانند موتور را بطور نرم و کاملا کنترل شده استارت و استاپ نمایند. زمان استارت و استاپ را میتوان به دقت تنظیم نمود به صورتی که این زمان کسری از ثانیه و یا صدها دقیقه باشد.
امروزه کاربردهای بسیاری برای استفاده از درایو در صنعت اتوماسیون میتوان نام برد مانند: ماشینهای CNC ، موتورهای آسانسور، نوار نقاله، کنترل یک ولو و ...
توانائی درایو در استارت و استاپ نرم و کنترل دور موتور موجب کاهش قابل ملاحظه تنشهای مکانیکی در کوپلینگها در تمامی ادوات دوار متصل به هم میگردد.
درایوزیمنس به دلیل داشتن IGBT های قوی درصنعت بیشتر کاربرد دارد به عنوان مثال درکارخانه سیمان و
تمام صنایع که نیاز به کنترل موتور دارند.